Mangjās tradizionāi dal Friūl

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Mangjās tradizionāi

I Vins

Lis recipis

 

Ce che a mangjavin  nestris nonos
La cusine furlane di une volte e jere puare, parcč che al jere dūr fā il contadin e dificile la vite tes campagnis. In montagne a tiravin indevant in gracie dal arlevament di bestiis e des caseris dal Istāt. La  planure alte e je plene di claps e pōc morbide, tant che i contadins a scugnivin rompisi la schene par tirā fūr alc di bon de tiere.
Cun di plui a rivavin lis epidemiis e i barbars di turni a sdrumā la vite des citāts e des campagnis.
Dut cās, la int furlane e savč tirā fūr ce che e podeve dai prodots che e cjatave o che e faseve, inmaneant recipis sauridis e origjināls.
Il teritori dal Friūl al č svariāt (Friūl
"Piēul compendi dal univiers" come che al scriveve I. Nievo).

O cjatģn la montagne, il mār, la culine, i flums, i palūts, i lācs, lis lagunis, il carsisim, il carsisim di alte montagne, piēui glaēārs e vie indenant. La varietāt dal ambient e creą une varietāt di prodots pardabon uniche.
I contats cun popolazions di confin a insiorarin la preparazion dai mangjās o lis manieris di conservā i prodots.

O lin dai insacāts de Cjargne (fumāts come in Austrie), ae preparazion dal pes dongje il mār (influencis venezianis), ai dolēs des fassis di confin (influencis austriachis e slavis). Tal font a restin ancje lis antighis costumancis dai celts, dai romans, dai barbars invasōrs e vie indevant, che a son perņ dificilis di disberdeā tal grum.
La coltivazion de blave, rivade da la Americhe, si slargją tart (viers la fin dal 1700), ma e scomenēą a rimplaēā i grans che za si dopravin.
Prin a fasevin polentis di mei, vene e sarasin.
Ancje i nons che i derin (blave o sorc) a son chei di altris cereāi.
La polente di blave e cjapą pīt pardut, risolvint il probleme de fam antighe.
A mangjavin cuasi simpri "polente discolce", o sei dome polente. Il companadi al jere scjars.
Un grant amōr (cun riserve) chel dai furlans viers cheste mangjative.
Dopo cualchi deceni e saltą fūr
la pelagre, une malatie grave, causade de scjarsece de vitamine PP, che e je presint te blave, ma che no pues sei digjeride dal om.

Insieme cu la blave a rivarin da la Americhe in Europe i fasūi e lis patatis. La Cjargne e je specializade tal coltivā chescj doi ultins prodots che achģ a cjapin une cualitāt straordenarie.
La broade e je tipiche furlane, un mangjā che no si cjate di nissune altre bande. Al č falāt di pensā che e sei imparintade cui crauts austriacs o triestins, ancje se i savōrs dai doi prodots si somein un pōc.

I crauts a son fats cui capūs, taiāts a strissulis finis e metūts a fermentā tal sāl. La lōr aciditāt e ven di une fermentazion latiche, come chź dal jogurt. A son un grum salāts.

La broade e salte fūr di un rāf (ufiel); e ven metude sot la trape par trź o cuatri mźs a cjapā un gust gherbut. Dopo le gratin a strissulis e le cuein cul muset o e ven doprade tes mignestris. Pecjāt che il prodot di vuź nol sei fat plui come chel di une volte. A metin l'asźt tal puest de trape. I ufiei a deventin acits prime, ma il savōr nol č plui chel.

O cirģn cumņ di fā une liste di recipis e di prodots tipics dal Friūl Vignesie Julie, cence pratindi che al sei  definīt dal dut.

Mangjās

Cjarsons o Cjalsons

Dolēs: favetis dai muarts, krapfen, strudel, putize, gubane, crostui, vues di muart.

Formadis: formadi Montās, formadi salāt cjargnel, formadi di latarie de planure, formadi vecjo, scuete fumade cjargnele.

Frico di formadi e frico di formadi e patatis.

Fertaie cun jerbis diferentis.

Macarons

Sgnapis diviersis

Lidric e patatis cu lis fricis

Jote triestine cui crauts

Mignestre di fasūi, mignestre di vuardi e fasūi, mignestre di vuardi, mignestre di rāfs, mignestre di coce, mignestre di patatis e rīs, mignestre di foncs.

Panade

Polente classiche o cun diviersis preparazions

Robe porcine: persut crūt di Sant Denźl, salums fumāts di Sauris (salam, persut, speck), socol, persut cuet di Gurize, persut dal Cjars, salam e persut di ocje, muset, luianiis, e vie indenant...

Verduris: sparcs di Tavagną, fasūi e patatis cjargnelis

'Suf o Meste

I vins a son tancj. Il Cuei al prodūs i miōr vins blancs ta la Italie. 

La vīt no ven sł pardut in Friūl. No cres plui in su di Glemone, cun dute la Cjargne e la Val de Fele.
Chest al vūl dī che in Friūl, di unvier, al fās masse frźt.
Pensģn dome che in Trentin Sud Tirol, te Renanie e dongje di Viene a fasin, invezit, vins bonons.
Al č ben ricuardā che Raussźt (te provincie di Pordenon), pōc plui di un paīs, al č il centri plui grant tal mont di risits inestāts (che, cressint, a deventaran vīts).
Ve chi une liste di vins produsūts te nestre regjon:

Vins

Blancs autoctons (o impuartāts di tant timp): Malvasie, Picolit, Ribuele, Riesling Italic, Ramandul, Tocai, Verduē.

Blancs impuartāts che nol č tant: Chardonnay, Müller di Gurize, Pinot Blanc, Pinot Grīs, Prosec di Gurize, Riesling Renan, Sauvignon, Traminer.

Ros autoctons (o impuartāts di tant timp): Pignūl, Refosc, Sclopetin, Tacelenghe, Teran.

Ros, impuartāts che nol č tant: Cabernet franc o Cabernet Sauvignon, Franconie, Malbech ros, Merlot, Pinot neri, Teran de Istrie.

O cjatģn tancj nons francźs tai vins furlans fintremai dal Votcent, parcč che lis nestris vīts a forin fiscadis plui voltis des malatiis e po rimplaēadis di plantis forestis, plui fuartis.
Al pār che il Tocai, forsit il vin blanc plui bevūt in Friūl, al scugnarą clamāsi cuntun altri non.
La Ongjarie e je rivade a imponinus, a nivel european, di cambiā la denominazion, sostignint che la nestre vīt e sarčs la impuartazion de lōr vīt Tokaj. O vin resons storichis par dī adiriture l'incontrari, ma al pār che la Italie no vedi difindūt avonde il nestri prodot in Europe.

Ta la animazion ca jł o cjatarźs ciertis recipis tipichis, sielzudis a nestri gust.